i
d
p

Es discuteix el seu lloc de naixement, un d'ells se situa a Barcelona, a la Placeta de Montcada, Tanmateix, abundant bibliografia aragonesa recent ubica el seu naixement el 1786 a Reus. Tampoc no queda clar que els seu origen sigui una d'aquestes dues ciutats. El seu pare era Pere Joan Saragossa i la seva mare, Raimunda Domènec, tots dos de Fulleda..
Agustina Saragossa va casar-se als 16 anys amb Joan Roca Vilaseca, caporal d'artilleria que va participar des d'un bon principi a la  Guerra del francès, va ser a la batalla del Bruc i l'esdevenir de la guerra el va dur a ell i a Agustina a Saragossa..
Durant el primer setge de Saragossa, de la Guerra del Francès, o Guerra de la independència, segons la historiografia espanyola, l' 1 de juliol de 1808, mentre Agustina portava vitualles pel seu marit, va posar topall a un canó a punt de ser detonat però amb l'assistent ferit amb la metxa encara a la mà. Va agafar la metxa i va encendre el canó, que apuntava a la porta del Portillo. No se'n sap res de les conseqüències reals d'aquesta acció en la batalla, però el general Palafox va descriure la seva acció com èpica.

Agustina Saragossa Domènec, AGUSTINA D'ARAGÓ

Heroica defensora de Saragossa en la guerra del francès

 

Barcelona o Reus o Fulleda, 1786-Ceuta 1857