i
p
d

De molt jove ajudà al taller de sastreria dels seus pares, com aprenent i després com a sastressa.

Ingressa molt jove al PCE i s’emancipa de la família. El partit l’envia a l’URSS el juliol de 1931, amb altres joves catalans, en una estada de 14 mesos on cursà estudis i on coincidí amb destacats membres del Buró Polític del PCE. Torna a Barcelona i passa a formar part de les Joventuts Comunistes de Catalunya, el recent creat PCC, dirigit per Ramon Casanellas. Després formà part del primer Buró Nacional de PCE, fou també Secretària general de les Joventuts Counistes de Catalunya i candidata al Parlament de la República. Fou una de les poques dones que empunyà un fusell i participà activament en alguns combats. Participà en el IV Congrés Internacional Jovenil Comunista a Copenaghe. A conseqüència d’aquell Congrés, Lina hagué d’abandonar Catalunya i passà a residir a Madrid. Després de les eleccions de 1936, amb el triomf del Front Popular, Lina fou encarregada d’acompanyar a La Pasionària en els mitings que donà per Espanya.

El 18 de juliol de 1936 la sorprengué a Almeria on participà en diversos combats i on fou nomenada delegada i representant de la unitat en el comitè local. Com a símbol del seu càrrec, Lina lluí amb orgull el seu mono de miliciana amb les ales de l’aviació, fins a la seva mort. El 14 de setembre de 1936, prop del pantà de Cubillas, a Granada, el xofer entra equivocadament en un escamot falangista. En adonar-se’n, Lina, i abans de caure presonera, treu la seva pistola i se suïcida.

El seu cos reposava fins fa pocs anys al cementiri de Granada, però en no ser reclamades per ningú les seves restes, passaren a l’ossari anònim  

Un batalló dugué el seu nom.  

LINA ÓDENA (Paulina Ódena)

 

Militant republicana

Barcelona 1911- Cubillas (Granada) 1936