ELENA MASERAS I RIBERA

Metgessa: la primera alumna matriculada a nivell universitari a Catalunya i a Espanya

Barcelona 1853-1905

Va acabar la carrera de medicina el 1878. Demanà per fer l’examen de llicenciatura, però el permís del govern no arribava. Mentrestant el 1879 acaba una altra alumna, Dolors Aleu i Riera , i li passa el mateix. Quan el 1881 acaba la tercera, Martina Castells i Ballespí, els expedients ja no es poden entretenir més. Martina venia d’una llarga nissaga mèdica, com a mínim era la quarta generació de metges a la família. Tres germans seus també ho foren.
Per aconseguir- ho va haver de sol·licitar al Rei Amadeu de Savoia el permís per realitzar estudis secundaris, amb la intenció d'accedir després a Medicina.
Els permisos arriben bastant seguits, però canviant l’ordre. Les tres poden fer l’examen de llicenciatura el 1882: Dolors Aleu (20 d’abril), Martina Castells (25 d’abril) i Elena Maseras, autoritzada el 19 de juny, quan les altres ja havien fet l’examen, i aprovada el 25 d’octubre de 1882.
En el doctorat, en canvi, ja corren més. Dolors Aleu obté el grau de doctora el 6 d’octubre de 1882, amb la tesi De la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer. Martina Castells la defensa tres dies després, el 9 d’octubre, amb el treball Educación física, intelectual y moral que debe darse a la mujer...

Elena Maseras, que havia començat les assignatures de doctorat el 1878, havia fet entremig estudis de magisteri. Sembla que estava malalta, es va cansar d’esperar i ho va deixar córrer després de guanyar unes oposicions com a mestra. Elena Maseras fou mestra a Maó, on morí el 4 de desembre de 1905, poc després dels cinquanta anys.


i
p
d