d

Fou una concertista d'arpa, amb el pseudònim d'Esmeralda Cervantes. Era filla de l'enginyer Ildefons Cerdà i de la pintora Clotilde Bosch.

La seva mare la envià a Roma a estudiar pintura amb Marià Fortuny, però es decantà per la música i va recórrer tot el món com a concertista amb gran èxit. Debutà al Teatre Imperial de Viena el 1873 i fou lloada tant per Víctor Hugo, qui la va batejar com a «Esmeralda, com l'heroïna de la seva obra més representada Cervantes (per l'escriptor espanyol)», com també per Richard Wagner. El 1875 marxà a Amèrica i actuà a  Buenos Aires, a la cort de l'emperador del  Brasil i a La Ciutat de Méxic. El 1881 entra a formar part de la Lògica maçònica Lealtad de Barcelona, de la que Aurea Rosa Clavé de Ferrer, filla d' Anselm Clavé,  formava part des de 1879 Quan el 1885 va tornar a Barcelona, va posar en marxa amb la metgessa Dolors Aleu i Riera una institució educativa femenina d'alt nivell, l'Acadèmia per a la Il·lustració de la Dona.

El 1887, viatjà fins a Constantinoble, contractada com a  professora d'arpa a l'harem del sultà de l'Imperi Otomà. Finalment, es retirà a viure a les Illes Canàries, on va morir.  

Clotilde Cerdà i Bosch,

concertista d'arpa

Barcelona 1852 - Santa Cruz de Tenerife 1926

P
i